U bent vakman of -vrouw in hart en nieren. U bent enthousiast over uw beroep. Dat wilt u graag overdragen op nieuw talent. Dan is het van belang dat u niet alleen de kneepjes van het vak kent, maar ook voldoende opleidingsvaardigheden heeft.
Een goede praktijkopleider is meer dan een goede vakman/vakvrouw: u bent ook
- instructeur
- begeleider
- beoordelaar
- organisator
Er wordt gewerkt met korte stukjes theorie en praktische opdrachten die zoveel mogelijk zijn toegespitst op de situatie in uw bedrijf.
De KPT-cursus richt zich op de gediplomeerde tandtechnicus die de tandarts of tandprotheticus meer (betaalde) service wil bieden op het terrein van de behandeling van de patiënt met een volledige gebitsprothese. Hij behandelt in opdracht en in het kader van de taakdelegatie tandarts, diens (edentate) patiënten. De cursus wordt al 20 jaar in een samenwerkingsverband van de opleiding Tandtechniek binnen de DHTA te Utrecht en de afdeling Orale Functieleer van het Radboud UMC te Nijmegen gegeven.
Cursus in samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen om in opdracht en onder de regie van de behandelend tandarts de patiëntbehandeling digitaal te ondersteunen en een gedeelte van de technische patiëntbehandeling uit te voeren.
De tandtechniek is de laatste decennia sterk aan het veranderen. Outsourcing, digitalisering van werkprocessen, patiëntbehandeling binnen de kaders van de wet BIG en het ontstaan van grote tandtechnische en tandheelkundige organisaties zijn hier voorbeelden van. De tandtechniek heeft behoefte aan werknemers met expertise op het gebied van voorlichting, digitale technieken, manueel maatwerk en patiëntbehandeling. Om aan deze vraag te voldoen is de opleiding klinisch tandtechnicus kroon- en brugwerk ontwikkeld.
De cursus klinisch tandtechnicus kroon- en brugwerk (tweede leerjaar) focust op de behandeling van de patiënt. Dit uiteraard binnen de wettelijke mogelijkheden en in opdracht en onder de regie van de tandarts. Het gaat om die technische deelbehandelingen die een meerwaarde betekenen voor de behandeling door en voor de tandarts en voor de patiënt.
De klinisch technicus kroon- en brugwerk kan in opdracht en onder de regie van de behandelend tandarts de patiëntbehandeling digitaal ondersteunen en een gedeelte van de technische patiëntbehandeling voor zijn/haar rekening nemen.
Het 1e leerjaar klinisch technicus kroon- en brugwerk staat in het teken van functie en esthetiek, waarbij het in essentie gaat om een verdieping in de problematiek van het kroon en brugwerk. Het vervaardigen van kroon- en brugwerk volgens verschillende inzichten en systemen komt uitgebreid aan de orde. Kennis van de morfologie van het gebit en de vormgeving van het kroon- en brugwerk zijn onderdelen van het programma. De digitale en ambachtelijke werkwijzen worden naast elkaar en zo mogelijk in elkaars verlengde gebruikt voor de vervaardiging van kroon- en brugwerk op zowel natuurlijke gebitselementen als implantaten. Voor de vervaardiging van het individuele abutment wordt de mogelijkheid van een digitale backwardplanning aangewend.
De cursus Klinisch prothesetechnicus 1- is het 1ste leerjaar klinisch prothesetechnicus
De cursus is opgebouwd uit 4 modulen. De modulen gaan over verschillende onderwerpen in een min of meer chronologische volgorde. Het leerjaar staat in het teken van functie en esthetiek. Het vervaardigen van een volledige gebitsprothese volgens verschillende inzichten en systemen komen uitgebreid aan de orde. Ook de vervaardiging van individuele lepels vormen onderdeel van het programma. In essentie gaat het om een verdieping in de problematiek van de prothesevervaardiging. Naast de vervaardiging van een volledige gebitsprothese op edentate kaken wordt er ook een overkappingsprothese op implantaten vervaardigd. Het digitaal designen van een mesostructuur is hier onderdeel van.
Bent u een niet gediplomeerd Tandtechnicus?
De introductie-opleiding Klinisch Prothese Technicus (KPT) is bedoeld voor medewerkers in de tandtechniek die KPT-er willen worden maar niet gediplomeerd Tandtechnicus zijn. Tot nu toe was het niet mogelijk om zonder diploma Tandtechnicus in te stromen in de cursussen KPT 1 en KPT 2. Deze introductie-opleiding maakt het mogelijk voor medewerkers met een ruime werkervaring in de prothesetechniek om alsnog deel te nemen aan de KPT-cursussen.
De Klinisch Prothese Technicus (KPT-er) is de verlengde arm en adviseur van de tandarts voor patiënten met een volledige gebitsprothese. Hij behandelt in opdracht en in het kader van de taakdelegatie tandarts, diens (edentate) patiënten. De KPT-er verstrekt correcte en betrouwbare informatie over mogelijkheden, kosten en vergoedingen en deelt deze met de patiënt en de tandarts.